“Ik zal er dag in en dag uit voor knokken dat de mensen thuis kunnen profiteren van de kansen die deze transitie biedt”.

In 2021 heb ik de eer gekregen om Limburg en Nederland te vertegenwoordigen in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Als woordvoerder klimaat en energie heb ik me mogen bezighouden met een van de grootste uitdagingen waar ons land de komende decennia voor staat. Ik heb me ingezet voor een optimistisch klimaatbeleid waarbij we de basis leggen voor toekomstige economische groei. Klimaatbeleid dat zorgt voor het behoud van onze industrie en een meer onafhankelijke energievoorziening. En klimaatbeleid dat gestoeld is op de kracht van onze ondernemers en burgers.

Wat heb ik voor elkaar geknokt?

Kernenergie

Het taboe op kernenergie is gelukkig verdwenen. Het is ons gelukt om de bouw van twee nieuwe kerncentrales in het coalitieakkoord van Rutte IV te krijgen. Ik heb me continue ingezet om de bouw van deze kerncentrales te versnellen en er is €5 miljard euro beschikbaar gemaakt om er echt mee aan de slag te gaan. Je kunt bijvoorbeeld HIER het versnellingsplan van mijn hand lezen dat nu uitgewerkt wordt. Daarnaast is het ook gelukt om begin 2023 geld vrij te maken voor innovaties zoals kleine kernreactoren waar onder andere in Limburg naar gekeken wordt.

Zorgen voor het behoud van onze industrie

De industrie heeft het de laatste jaren moeilijk gehad. Aan de ene kant moet de industrie op een schone manier gaan produceren, maar aan de andere kant worden ze geconfronteerd met hoge energieprijzen in Nederland en Europa. Ik heb me ervoor ingezet om deze bedrijven hier in eigen land en provincie te houden. Dat doen we door bedrijven te helpen verduurzamen met subsidies in plaats van door energie nog duurder te maken. Daarnaast heb ik me ingezet voor een meer eenvoudige en snellere manier van vergunningsverlening voor deze projecten.

Energieonafhankelijkheid

De energiecrisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt; energie-afhankelijkheid van onvrije landen zoals Rusland heeft ons kwetsbaar gemaakt. Daarom heb ik me ingezet om onze energie-onafhankelijkheid te vergroten. Via meer productie van energie op eigen bodem; via windparken op de Noordzee, nieuwe kerncentrales, groene waterstof, als ook gaswinning op de Noordzee. Daarnaast heb ik me ervoor ingezet dat we ook grotere energiereserves aanhouden (bijvoorbeeld van aardgas) zodat we in een crisis niet met energietekorten te maken krijgen.

Aandacht voor Limburg

De situatie in Limburg is op energiegebied anders dan die in de rest van Nederland. Door de grootschalige inzet op windparken op de Noordzee kan de industrie die aan de Noordzee ligt uiteindelijk van veel duurzame energie voorzien worden. Limburg ligt verder weg. Daarom heb ik gepleit voor de snelle aanleg van infrastructuur richting de Limburgse industrie. Zowel via buisleidingen (voor bijvoorbeeld waterstof) als ook door de verzwaring van het stroomnet. De bouw van kleine kerncentrales biedt daarnaast nog een mooie kans voor Limburg.

Consumenten-bescherming

Gedurende de energiecrisis werden huishoudens geconfronteerd met enorme kostenstijgingen. Sommige energieleveranciers verhoogden ook abrupt de tarieven zonder dat consumenten nog konden wisselen van energieleverancier. Ik heb me tijdens de energiecrisis ingezet om consumenten te helpen hiermee. Ik heb onder andere (samen met het CDA) een plan geschreven om consumenten beter te beschermen in de energiemarkt. De adviezen kan je HIER vinden.

Klimaatbeleid

Ik ben van mening dat we als Nederland ook ons steentje moeten bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan. In het voorjaar van 2023 is het gelukt om in Nederland tot een ambitieus klimaatpakket te komen dat in ieder geval tot en met 2030 moet zorgen voor realistisch en ambitieus klimaatbeleid. Dit pakket draaide gelukkig niet om het duurder maken van zaken, maar zorgt door de inzet van €28 miljard voor forse investeringen in onze toekomstige economie en in een schone energievoorziening.